Michal Mižigár: Neházejte nás do jednoho pytle

„I romské děti touží po vzdělání,“ říká Michal Mižigár, někdejším koordinátor stipendijního programu pro romské studenty vysokých škol naší partnerské Nadace Open Society Fund Praha. Doporučujeme ke shlédnutí inspirativní video na DVTV.

Kdo je Michal Mižigár?

Michal Mižigár

Vystudoval Obchodní akademii v Písku a romistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2007 byl oceněn 1. místem Literární ceny Mileny Hübschmannové za prózu v romském jazyce. Od 15 let je externím přispěvovatelem Romano Hangos (romské noviny vycházejí v Brně) a Píseckých postřehů (písecký týdeník).

V roce 2009 v Prácheňském muzeu organizoval výstavu „Roma Piskotar“ (Romové na Písecku) ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, jmenovitě s Mgr. Davidem Urbanem a významnou romistkou PhDr. Evou Davidovou.

V roce 2007 byl vybrán jako talent v oboru literární a spisovatelské činnosti uměleckou vedoucí o. s. Miret Idou Kelarovou k účasti na umělecké dílně, která se konala na hradě Svojanov. Michal nejen vystupoval, ale i úzce spolupracoval na vzniku dokumentárního filmu „KAĽI ČERCHEŇ“ (2007, režie: Janek Růžička), který zachycuje tuto uměleckou dílnu. Díky úzké spolupráci s o. s. Miret absolvoval Michal stáž v USA (Jižní Dakota, Washington, D. C., Colorado).

Již od útlého mládí pomáhá Romům, podporuje romské talenty a mládež na dílnách Idy Kelarové a spolupracuje i na mezinárodních projektech, jejichž cílem je vytvářet materiály v romském jazyce a připravovat romské žáky na střední školy.

V současné době studuje historii na Středoevropské Univerzitě v Budapešti.