Za dětmi až na ubytovnu aneb jak probíhala návštěva kladenského projektu

Navštívili jsme program předškolní přípravy Vějíř Kladno, který je jednou z pěti organizací, které Nadace Albatros v rámci pilíře předškolního vzdělávání podporuje. Vějíř nabízí dětem ze znevýhodněného prostředí efektivní přípravu na vstup do první třídy a na pobyt v předškolním zařízení. Milé setkání s dětmi ale nebylo jediným důvodem naší návštěvy. Tentokrát jsme do Kladna vyjeli s naší dvorní fotografkou Nikolou, která nám pomáhá vyladit vizuální identitu nadace. Malou ukázku si zde můžete prohlédnout.

Ani nám ale není vždy do zpěvu a jsou místa, které v nás zanechají hluboký dojem. Proto jsme při své návštěvě nevynechali místo, na které nemůže být pyšný žádný komunální politik, segregovanou ubytovnu na Libušíně. Právě díky důvěře, kterou si zaměstnanci Vějíře u místních obyvatel vydobyli, jsme i my mohli nahlédnout do soukromí dětí a jejich rodin, které skrze kladenskou předškolku podporujeme.

Tíha příběhů lidské beznaděje byla všude patrná a pro tamní obyvatele není vůbec lehké se z této situace dostat. Kladno zřídilo bez doplatkové zóny v enklávách, kde žijí nejchudší lidé. Na ubytovně ale chce skončit jen málokdo, jelikož se v podstatě jedná o poslední stupeň před bezdomovectvím. Realita je bezesporu nepěkná – několik málo sprch a záchodů pro hodně lidí, společná kuchyňka pro celé patro a naprostý nedostatek soukromí. Doporučujeme přečíst článek Františka Kostlána, Jitky Votavové a Františka Bikára ze společnosti Romea, který vznikl za finanční podpory Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky (http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/kladenska-cesta-k-ociste-od-neprizpusobivych).

Nechceme být ale příliš negativní. Rádi bychom Vám ukázali, že děti z Vějíře navštěvují i kulturní a sportovní akce a volnočasové aktivity, které nabízí i jejich rodinám. Je to tedy forma bezplatného zapojení rodin do procesu vzdělávání jejich dětí a přispívá tak ke zvýšení hodnoty vzdělávání v rodině, čímž snižuje riziko přesunu dítěte do školy speciální či praktické.

Na fotkách si také můžete prohlédnout zcela jedinečný projekt El Sistéma. Tato vzdělávací metoda, kterou Vějíř Kladno již druhým rokem provozuje, spočívá v odborně vedené hudební přípravě a zapůjčení nástroje. Cílem je vytvoření dětského orchestru. Již z fotek je patrné, že děti absolutně pohltila a pomáhá k lepší koncentraci a posílení sebevědomí. Byla radost vidět to na vlastní oči.