Jeli jsme do Brna. Brno jede!

Muzeum romské kultury pořádalo 25. března seminář s názvem Přínosy dlouhodobé individuální podpory vzdělávání sociálně znevýhodněných dětí a Nadace Albatros u toho nemohla chybět. Doučování v procesu desegregace školství vyzdvihli i zástupci Kanceláře veřejného ochránce práv či Agentury pro sociální začleňování.

Experti místních neziskovek, jako je Muzeum romské kultury, Drom, Ratolest Brno nebo IQ Roma servis popisovali publiku, v němž byli i zástupci městských částí či studentky VOŠ sociální, zkušenosti ze spolupráce s desítkami dětí ročně. Seminář byl veden odborně a poutavou formou a každý si odnesl mnoho zajímavých informací. Věděli jste například, že doučování přináší efekt až asi po dvou měsících usilovné práce, což ale vydrží jen třetina dětí?

Jedním z hlavních témat semináře bylo doučování, na které jsme navázali společně s Nadačním fondem Verda a Nadací Olgy Havlové. Ukázali jsme, jak děti mohou dál studovat díky stipendijním programům.

Katedra sociální pedagogiky Masarykovy Univerzity posunula doučování ještě o krok dál. Od roku 2002 bylo doučování nepovinným předmětem, ale díky pozitivním výsledkům tohoto projektu se podařilo doučování zavést i jako povinný předmět a součást praxe studentů. Univerzita se snaží podporovat vzdělání Romů i prezentací vzorů, k čemuž Nadace Albatros také přispívá.

K přečtení doporučujeme rozhovor s Petrem Bandou, který studuje i díky naší stipendijní podpoře a se Štefanem Grinvalským, zakladatelem a ředitelem neziskové organizace, která s naším přispěním pomáhá v Ostravě do kvalitních mateřských škol několika desítkám převážně romských dětí.

Na jaká témata se v průběhu semináře dostalo?

• podpora spolupráce aktérů ve vzdělávání sociálně znevýhodněných dětí
  • zlepšování kompetencí a přenášení odpovědnosti na samotné klienty
  • motivace ve vzdělávání
  • dobrovolnictví