Hudba dokáže divy!

Staré české úsloví praví, že co Čech, to muzikant. Asi si říkáte, jak to souvisí s podporou sociálně znevýhodněných dětí? Podle toho, co jsme viděli, hudba dokáže zázraky a pro mnohé děti se stala motivací a zdrojem sebevědomí ve vzdělávání.

Děti z vějíře a Gypsy.cz

Například Vějíř Kladno pomáhá znevýhodněným dětem nejen formou doučování, ale také hudební výukou unikátní metodou El Sistema. Tato aktivita spočívá v intenzivní skupinové přípravě, která pomáhá brzkému osvojení hry na hudební nástroj. Orchestr tvoří dětí ze základních škol Libušín a 17. ZŠ.

Vyvrcholením ročního snažení celého orchestru byl společný koncert se známou kapelou Gypsy.cz. Bylo znát, že na sobě děti pracovaly. Celá akce se moc povedla a atmosféra byla skvělá! Takovéto vyvrcholení společného projektu je pro děti povzbuzující a uznání okolí je už jen třešnička na dortu.

Radek Bagar

Také mezi našimi stipendisty je celá řada hudebních talentů. Radek Bagar je takový malý virtuos. Hraje na klavír od svých 6 let. Již po prvním roce studia zvítězil na mezinárodní soutěži mladých klavíristů do 11 let Amadeus v Brně. Této prestižní soutěže se zúčastnil čtyřikrát, z toho třikrát zvítězil.

Každopádně, kdybychom tu měli uvádět všechny ceny, které Radek za svou kariéru posbíral, tak pravděpodobně popíšeme několik stran. Tedy jen namátkou: V roce 2016 přijal pozvání Pavla Šporcla vystoupit na koncertě malých géniů na Hudebním festivalu Znojmo. Kromě toho reprezentoval na hudebních festivalech a koncertoval po celé Evropě například i s Českou filharmonií. V minulém roce zaujal na mezinárodní soutěži Visrtuosi per musica di pianoforte v Ústí nad Labem, kde získal 2. místo.

„Radek je momentálně nejlepším studentem přípravného oddělení KUG (Kunst Universitaet Graz, Univerzita hudby a umění) v rakouském Grazu. Přestože je ve světě hudby uznávaný, zůstává velice skromný a vstřícný člověk, který nezapomíná na vlastní rozvoj,“ uvedla Radkova učitelka Jelena Kapitola.

Přes všechnu slávu nezapomíná na své kořeny. Každoročně podporuje festivaly věnované Mezinárodnímu dni Romů v Praze a Brně, a také stále koncertuje v brněnském Muzeu romské kultury.

Zmíněné hudební úspěchy ovšem nebyly zadarmo Hudba je především o tvrdé dřině a bez ní zůstane talent nevyužitý.